Puerto del Rosario.
Volgens de vaarwijzers biedt de hoofdstad van Fuerteventura geen ankergelegenheid. Tussen de kade muur van de handelshaven en het strand lagen er enkele schepen, waaronder Igor, een Rus op weg naar huis maar hier gestrand met motorpech.
De helling waar de bijboot kon aanleggen om aan de wal te gaan was door algen gladder dan ijs.
Gran Tarajal
De storm die in Arrecife een deel van de kademuur deed instorten heeft hier ook gewoed. Een sleepboot met een werkponton als sleep, die in de haven was komen schuilen is er onder het geweld van de golven gezonken.
Het was dan ook opletten bij het binnenvaren want de bergingswerken waren volop bezig. Ook waren er de steigers voor de pleziervaart die beschadigd waren ondanks dat deze in het best beschutte deel van de haven lagen.
Fuerteventura is even droog dan Lanzarotte maar er is veel meer Saharazand overgewaaid waardoor het minder donker oogt.
Ook Moro Jable, de volgende stop, had in die mate te leiden gehad van de storm dat verschillende jachtensteigers volledig waren vernietigd. De boten die men niet kon verleggen mochten voor anker gaan in de havenkom. De Duitse eigenaar van de Lady S had met de nodige grundlichkeit een ankerboei gemaakt maar toen hij naar Duitsland ging liet hij de boot liever in een haven. Dat werd Gran Tarajal. Toen hij hoorde dat Perspectiev op weg was naar Moro Jable bood hij spontaan zijn boei aan.
Moro Jable is heel toeristisch plek maar de haven is gescheiden van het dorp en de resorts door een steile rots want Zelfs het stadje is gescheiden van de hotels en appartementen door een goede stadsplanning is. Een leefbare situatie voor iedereen maar wel een hele klim voor boodschappen.
In het dorp was er een eenvoudig restaurantje waar ze tussen de universele rommel ook enkele lokale gerechten aanbieden.
Het was de enige plek waar ik bereidde Goffio heb gevonden. Goffio is een meel gemaakt van geroosterde gerst en die verwerkt wordt tot een soort droge puree. Te droog mijn inziens.
Pappas arugada zijn dan weer in de schil gekookte aardappelen die met zeezout worden ingewreven en opgediend worden met een groene Mojo-saus. Groen omwille van de peterselie of koriander.
Wat Pieterburen in Nederland is voor de opvang van zeehonden is Moro Jable voor zeeschildpadden.
We hebben zo een vaag idee dat hoe hoger men is er minder planten groeien en dat planten vocht opnemen via hun wortels. Hier is juist het omgekeerde het geval.
Met Mikel, een brandweeerman op Mallorca die per jaar maar een 80-tal (lange) dagen werkt en daarbuiten veel probeert te reizen, ben ik de Pico de la Zarza op gegaan. Met 807 meter is dit het hoogste punt van het eiland. Beneden was er niet iets wat men groene vegetatie kan noemen. Naar mate dat de tocht vorderde werd het steeds groener en de waren er zelfs bloemen omdat deze planten in staat zijn om het vocht uit de lucht te halen die naarmate het hoger wordt meer lucht bevat. Bovendien wordt het er ook kouder.
Eveneens tegenintuïtief zijn de lokale serres maar ook weer logisch. Hier natuurlijk geen glazen kasten om groenten te koesteren in een overvloed aan warmte en UV. Hier zijn ze gemaakt van grofmazig doek om schaduw te geven en de wind te breken.
Het is mogelijk om met de openbaar vervoer naar de westkant van het eiland te rijden over aardewegen. De zeldzame keren dat het hier regent wordt zo een aarden weg een modderweg. Geen geldige reden om niet op tijd op je werk te komen. De bus is dan ook een 4 x 4 bus.
rDankzij de app Navigator met OpenStreetMap de weg van west naar oost terug gestapt. Het is de zoveelste keer dat ik hierdoor via kleine wegen de traditionele wandelwegen links kan laten liggen zonder risico te nemen.
Deze website is met Jimdo gemaakt. Registreer je nu gratis op https://nl.jimdo.com